Linthwaite House Hotel

Summary

Client: Galliford Try
Location: Linthwaite House Hotel
Value: £10.5

Project Description

Built in 1901, the original property was a 5 bedroom house set within 7 acres of land overlooking Lake Windermere. The building has been extended over the years and additional surrounding land has been acquired, bringing the modern day total to 14 acres.

The project involved the renovation of 30 bedrooms, extension of the bar and conservatory and construction of 6 new Woodland Suites. Temporary Works challenges included forming new openings in load bearing, dry stone walls, which were relatively thick. The irregular sizing of the stones and the fact that there was no cementitious bond between them required Temporary Works that were sensitive to this type of construction.

Other Temporary Works items included the design of a haul road and bearing capacity checks for mobile cranes.

Hagley Road, Birmingham

Summary

Client: Shaylor Group
Location: Hagley Road, Birmingham

Project Description

The project involved the exciting redevelopment of vacant offices into student accommodation with retail units at ground floor level. Two new storeys were added to the existing four-storey reinforced concrete frame structure to create 149 studio bedrooms, 7 common rooms and areas for basement bike parking.

Rubix Consulting successfully carried out the design and independent checking of several Temporary Works items including a cruciform tower crane foundation, site hoardings, site office foundations, access scaffolds, hoists and bearing pressure checks for a range of mobile cranes.

Community Hall, North West Cambridge Development

Summary

Client: Farrans Construction
Location: Community Hall, North West Cambridge

Project Description

The proposed structural solution was a departure from traditional steel and concrete structures and the unique structural form comprises a large single-storey hall, formed from a series of timber glulam portals and a roof attenuation zone comprising timber trusses and structural plywood roof. An underground, reinforced concrete labyrinth extends throughout the footprint of the hall and forms the foundation of the superstructure.

Rubix Consulting was appointed as a specialist Temporary Works consultant to assist the Farrans site team in understanding and overcoming temporary stability issues during construction and advised on construction methodology and buildability aspects.

Other temporary works items included assessing reinforced concrete tunnel walls against lateral crane loads, designing temporary propping to support basement retaining walls in their temporary condition and detailing innovative load spreading to allow the glulam timber roof structure to withstand heavy plant and material loads.

Bromsgrove Street, Birmingham

Summary

Client: Shaylor Group
Location: Broomsgrove Street, Birmingham

Project Description

Rubix Consulting were delighted to be involved in the construction of Bromsgrove House, a 140-bed student accommodation scheme built on Bromsgrove Street in the Southside area of Birmingham, which also comprises a commercial unit at the ground floor. The structure was a reinforced concrete frame founded on CFA piles. The project posed some interesting logistical challenges as the site was on a narrow foot-print and bordered closely with existing buildings on three sides and a busy main road on the forth. Rubix Consulting carried out Temporary Works designs and checks for the site hoarding, piling platform, piled reinforced concrete tower crane foundation and bearing capacity checks for mobile crane outriggers.

Victoria House, Runcorn

Summary

Client: Bardsley Construction
Location: Victoria House, Runcorn

Project Description

The challenging refurbishment project involved the construction of 22 apartments, including duplex and loft style units. In addition, eight new-build houses with a new access road, dedicated car parking and external works were also constructed. Previously a hospital, the new development has remained true to the original character of the building and the façade refurbishment works are a great testament to this.

To enable conversion from a hospital to residential units, significant internal, structural modifications had to be made including the removal of load bearing walls, removal of existing floors and formation of new openings in load bearing walls. Rubix Consulting were entrusted with providing Temporary Works for structural modifications, all of which had to be robust but at the same time, suited for use in aged structure in need of strengthening works.

Port Street, Manchester

Summary

Client: Bardsley Construction
Location: Port Street, Manchester
Value: £30m

Project Description

The £30 million project involved the development of 135 apartments with a mixture of private and communal roof top garden areas overlooking Manchester’s Northern Quarter. The structure comprised a 14 storey reinforced concrete frame on CFA foundation piles with a brick façade featuring curtain walling.

Rubix Consulting were appointed as the lead Temporary Works consultant and primarily undertook a checking and advisory role which included carrying out independent Category 3 checks of formwork designs for the casting of floor slabs, shear walls, cores and columns. In addition, advice was provided to the site team on the minimum concrete strengths required for safely striking the falsework to newly cast slabs, allowing the slabs to carry their own self-weight together with any relevant, follow on construction loads. Back-propping proposals were also assessed to ensure that the correct propping arrangement and number of back-propping levels were used to prevent overloading of supporting slabs at each stage of construction.

Additional items included undertaking a Category 3 check of a piled reinforced concrete tower crane foundation, cantilever loading deck, access scaffolds and the design of a piling platform.

Birmingham City University Conservatoire (BCUC)

Summary

Client: Galliford Try
Location: Birmingham City University Conservatoire
Value: £57m

Project Description

The new £57 million state-of-the-art Conservatoire is part of Birmingham City University and is the first building of its type to be built in the UK for 30 years. The 7-storey structure, a reinforced concrete frame founded on CFA piles, includes five new public performance spaces, including a 500-seat concert hall, a 150-seat recital hall and a 100-seat organ studio.

Galliford Try approached Rubix Consulting to undertake independent Category 3 checks of all formwork and falsework designs, which were to be used for casting new slabs, shear walls, lift cores and columns. As well as checking the proprietary components that were specified by the equipment supplier, Rubix Consulting also carried out structural checks of the permanent works to ensure that the supporting slabs could safely withstand the falsework loads.

The soffit formwork designs that were used on the BCUC project were top restraint systems, that is, they were reliant upon the surrounding part-complete reinforced concrete frame structure for lateral stability. It is usual for the formwork designer/equipment supplier to not check the structural adequacy of the permanent works in the temporary condition as was the case on the BCUC project; Rubix Consulting assessed the permanent structure for its ability to withstand the relevant lateral temporary loads. In addition, calculations were performed to determine minimum concrete strengths which the structure needed to reach before the soffit and side forms could be struck.

Perdiswell Leisure Centre

Summary

Client: Speller Metcalfe
Location: Perdiswell Leisure Centre
Value: £10.5m

Project Description

The scheme involved the construction of a £10.5 million, eight-lane swimming pool complex as an extension to Perdiswell Leisure Centre in Worcester. The main pool hall also features a new teaching pool with a movable floor as well as a new wet changing village to support the pool area. In addition, a new extension houses a large fitness gym, fully refurbished eight-court sports hall, three separate fitness studios and two teaching rooms.

The project involved part demolition of the existing leisure centre and significant structural refurbishment, including removal of load bearing masonry walls, removal of a lift shaft and the trimming of pre-cast concrete floor planks. To facilitate these works, Rubix Consulting assessed the temporary stability of the retained structure through-out the demolition phases and detailed temporary support as necessary. Designs were also produced for propping and needling schemes for the safe removal of load bearing elements and installation of new structural steelwork. In addition, Rubix Consulting devised a methodology for carrying out strengthening works to existing strip and pad foundations as part of the new works in the changing areas.

The new extensions comprised of multi-storey steel frame structures with pre-cast concrete floor planks founded on CFA piles. To enable the safe operation of the CFA piling rig Rubix Consulting designed a granular piling platform which, later in the project, functioned as a working platform for mobile cranes used for lifting in steelwork and pre-cast concrete floor units.

Avanti House, London

Summary

Client: Farrans Construction
Location: Avanti House, London

Project Description

Avanti House is a secondary school with a roll call of 1265 students. The scheme involved significant internal structural refurbishment and small elements of new-build. The brief for Rubix Consulting was to produce a variety of Temporary Works designs to support existing pre-cast concrete floor slabs, load bearing walls, tank room floors and timber roof trusses to enable the removal of load bearing, blockwork walls for new steelwork installation.

All of the construction work took place within school holiday periods and had to be well co-ordinated to ensure that it was completed prior to term start dates. In addition, the opportunity for intrusive survey work was minimal, meaning that a full understanding of the existing structural form could only be understood during the short construction window. The Temporary Works solutions therefore had to be produced concurrently with new findings on site and be adaptive to a fast-paced and demanding programme.